Należy wiedzieć, że nazwa krokusa uprawnego wywodzi się z mitologii greckiej. Warto poznać historię Krokosa. A więc Krokos był pięknym młodzieńcem zakochanym w nimfie Smilaks. Ale niestety to płomienne uczucie nie zakończyło się szczęśliwie. Krokos został zamieniony w kwiat nazywany do tej pory krokusem.

Warto wiedzieć, że najcenniejszą częścią tej rośliny są znamiona kwiatów, czyli końcówki słupków. Powstająca z nich przyprawa to słynny i ekstrawagancki szafran, który uznawany jest za najdroższą na świecie. I są ku temu powody. Bowiem, aby zebrać kilogram znamion, potrzeba aż 150 tysięcy kwiatów. Pomimo wygórowanej ceny szafran jest znany na świecie już od 3000 lat. Buddyjscy mnisi używali go od barwienia szat, mieszkańcy Egiptu produkowali z niego perfumy i stosowali jako afrodyzjak, a starożytni Grecy farbowali nim włosy. Warto wiedzieć, że wysoka, mogąca osiągnąć kilkadziesiąt tysięcy złotych za kilogram cena szafranu sprawia, że na rynku pojawia się wiele podróbek. Fałszywy szafran jest o wiele tańszy, lecz ze szlachetną przyprawą ma niewiele wspólnego. Żółty proszek, chociaż podobny do oryginału, zawiera jedynie sproszkowane płatki nagietka.

Jako ciekawostkę warto powiedzieć, że w średniowieczu takie fałszerstwo karano śmiercią. A co możemy powiedzieć o występowaniu i uprawie tego gatunku? Jest to gatunek pochodzący z Grecji i Bliskiego Wschodu. Obecnie uprawiany w wielu krajach świata. Natomiast w Polsce występuje szafran spiski. Pamiętajmy, że krokusy lubią przepuszczalne, lekkie gleby i słoneczne lub półcieniste stanowiska. I jakie jest zastosowanie krokusów? Należy wiedzieć, że w lecznictwie było stosowane znamię słupka. Surowiec zawiera olejek (przede wszystkim safranol), żółty barwnik krocynę, karotenoidy, witaminy z grupy B, pektyny i cukry. Wyciągi działają przeciwskurczowo, obniżają ciśnienie.

Obecnie szafran jest używany w przemyśle spożywczym do aromatyzowania i barwienia napojów, jako składnik zup i przypraw (curry) oraz do zabarwiania ryżu w hiszpańskiej potrawie o nazwie paella.