Czarny bez często zwany jest naturalnym antybiotykiem. Gdy dokucza Ci uporczywy kaszel, ostry ból gardła i wysoka gorączka sięgnij po herbatkę lub nalewkę z kwiatów i owoców tej cenionej od lat rośliny.

Ze względu na swoje cenne właściwości lecznicze jest stosowany w medycynie naturalnej od wieków.
Kwiaty czarnego bzu zawierają w składzie flawonidy, kwasy fenolowe i organiczne, sterole, olejek, garbniki oraz sole mineralne. Ta bogata kompozycja składników wykazuje właściwości napotne i przeciwgorączkowe. Działają też moczopędnie, uszczelniają ściany naczyń włosowatych oraz poprawiają ich elastyczność. Kwiaty tej rośliny posiadają właściwości przeciwzapalne, dlatego często są stosowane do płukania bolącego gardła oraz przy zapaleniu spojówek.

Prócz kwiatów w medycynie naturalnej wykorzystywane są owoce czarnego bzu. Zawierają one glikozydy antocyjanowe, pektyny, garbniki, kwasy owocowe oraz mnóstwo witamin m. in. C oraz A. W składzie owoców czarnego bzu znajdują się tez sole mineralne. Wśród nich można wymienić: wapń, potas, sód, glin i żelazo. Roślina ta oprócz działania napotnego ma właściwości przeczyszczające. Poleca się ją jako środek oczyszczający krew, odtruwający organizm i usuwający z niego szkodliwe produkty przemiany materii. Owoce czarnego bzu są niezastąpione w leczeniu stanów zapalnych żołądka i jelit, nerwobóli oraz rwy kulszowej.

Czarny bez jest powszechnie znany i ceniony. Mieszanki z kwiatów i owoców tej rośliny możemy zakupić w każdym sklepie zielarskim oraz aptece. W leczeniu gorączki i przeziębień skuteczny jest też sok z czarnego bzu. Gdy dokuczają nam silne objawy grypowe warto wypić gorącą herbatkę z domieszką tego specyfiku.

Warto pamiętać o tym, że nie wolno konsumować surowych owoców czarnego bzu. Zawierają one bowiem w sobie substancje, które mogą wywołać zatrucie naszego organizmu. W ciężkich przypadkach objawia się ono ostrym bólem brzucha oraz silnymi wymiotami. Niemniej ususzone owoce są pozbawione trującej prunazyny i sambunigryny i stają się doskonałym, naturalnym lekarstwem.